Innehåll

  En normal uppsättning är att montera ett skåplås på en kyl. Här kommer lite tips och instruktioner kring just detta.
  (Det finns även instruktioner till vårt egna lås – pinnlås som tejpas fast. Läs om dess montering här.)

  Skåplås

  Låset ser ut som nedan och består av två delar. Den större svarta monteras på själva kylen och det är detta som är låset. Den mindre metallsaken är själva haken som går in i låset och låses fast. Den monteras på dörren.

  Skåplås

  GSM Låsstyrning

  Låsstyrningen ser ut som nedan. I denna sitter ett SIM-kort, den har en antenn ansluten. Och det finns en kopplingsplint där ström och låset anslutes. Kopplingsschema för detta finns separat.

  Det finns även en USB-kontakt för att ansluta till en dator för konfiguration.

  GSM Låsstyrning

  Det färdiga resultatet

  Ett exempel på en kyl där lås och låsstyrning är monterad. Som man ser så syns inget av varken låset eller styrningen vilket vi tycker är bra.

  Kyl

  Montering av låset

  Jobba hela tiden med kylen stående. Då dörrens tyngd får den att ändra låge något när den läggs ner så måste kylen vara stående under tiden låset monteras / positioneras.

  Vi förutsätter att dörren är högerhängd – som på bilden – då monteras låset lämpligen nere till höger under dörren. Det kan finnas situationer och modeller av kyl som gör att montering nere inte är möjlig. Då monteras låset uppe till vänster istället.

  När låset och bygeln är monteras så ska det se ut såhär: Låset är monterat på kylskåpet och bygeln på dörren.

  Låsjustering

  Börja med att hålla låset på plats för att hitta en lämplig position. Som vi ser på bilden ovan så sitter det en skruv till vänster på kylen vilket gör att låset inte kan placeras så långt till vänster som man hade önskat. Samtidigt så sitter det ett stort ventilationshål i kylen som gör att vi endast kan använda 3 skruvar för montering. Det hela får bli en kompromiss om vad som är bäst placering. Så långt till vänster som möjligt är grundtanken.

  Tips: Sätt en dubbelhäftande tejp på kylen och tryck fast låset så som på bilden. Då håller sig låset på plats under tiden man placerar det korrekt.

  Nu är det noga att låset hamnar på exakt rätt plats. Inom 1 mm bör låset hamna rätt. Just nu är det höjden, avståndet till dörren som är det viktiga. Hamnar det för högt eller för låst så kommer inte bygeln att låsas fast i låset. Så nu får man känna sig fram så bygeln hamnar precis i mitten. Alltså hålet i bygeln ska hamna så pinnen från låset hamnar precis i mitten. Det finns ca 1 mm uppåt och ca 1 mm nedåt.

  När man känner att låset är på rätt höjd och sitter rakt så ska det skruvas fast. Normalt behöver man förborra. Så borra alla 4 fästen så nära mitten som möjligt så det senare går att göra små justeringar.

  Ta sen bort tejpen, skruva fast låset. Inte för hårt för det är bra att kunna justera det lite. Kontrollera att det hamnade på en bra position jämfört med bygeln.

  Montering av bygeln

  Montering bygel

  Sätt en dubbelhäftande tejp på dörrens nederkant där bygeln ska sitta. Tejpa fast bygeln där den ska vara. Testa, justera, testa igen och känn så bygeln hamnar på exakt rätt plats.

  För att komma åt att borra i dörren så lägger man lämpligen dörren ner. Öppna först dörren så bygelns position inte ändras när kylen läggs på rygg.

  Borra. Observera att man nu borrar i en dörr av glas. Det har enligt vår erfarenhet aldrig varit något problem. Själva dörren har varit gjord av aluminium eller plats och glaset har alltid varit en bit bort från borrhålen. Ta bort tejpen. Struva fast lagom hårt så det går att justera.

  Ställ upp kylen igen.

  Stäng dörren. Känn och kontrollera att låset och bygeln är i exakt position. Öppna och stäng många gånger för att försäkra om att allt är exakt monterat. Observera att bygeln måste gå fritt utan att gå emot låset och utan att gå emot ”pinnen” i låset. Om det går trögt kanske ”pinnen” inte går in i bygeln som den ska. Använd en näbbtång för att känna att pinnen glider fritt när dörren är stängd. Avsluta med att dra åt skruvarna.

  Tips: Om kylen har justering av benen så bör den justering göras först – att kylen är 100% upprätt innan sista justering av låset sker då dörrens position kan ändras när benen justeras.

  Tips: När kylen är igång så bildas det ett litet vakuum vilket gör att dörren stängs lite mer än när kylen är avstängd. Detta påverkar positionen av bygeln något. Så efter att kylen är startad och kall kanske bygeln måste justeras.

   

  Montering av låsstyrning

  Beroende på modell av kyl så monteras låsstyrningen antingen längst ner vid kompressorn (akta för varma delar), bakom eller ovanpå kylen. Se bild hur vi gjorde senast (observera transformatorn ska ju inte sitta så, detta var bara för att leveranssäkra). Låsstyrningen sitter med dubbelhäftande tejp. Sladden gör ner till låset via en kabellist på höger sida. Antennen ska sitta högst upp på kylen, kanske tom ännu högre upp för att få så bra mobiltäckning som möjligt.

  Montering låsstyrning

  Testa

  När alt är monterat är det dags att testa. Anslut ström. Vänta till styrboxen blinkar grönt.

  Scanna QR-koden, klicka på öppna-knappen och låset ska öppnas.

  Felsökning

  Läs om felsökning här.

  Till sist

  Montera det svarta täcklocket över låset med de två små skruvarna.

  Kanske att låsets position behöver justeras över tid.

  in InstallationKom igång Tags: gsmkylLåsmontering