Skala upp din butik eller verksamhet med obemannad teknik.

Läs om obemannade butiker

Skräddarsydda system efter dina behov. Säkert, smidigt och prisvärt.

Läs mer om tekniken bakom våra produkter

Ledande inom hybrid och helt obemannad handel sedan 2015.

Kontakta oss

Scan&Go

scan and go

Framtidens scanning

Det har funnits olika lösningar för att hjälpa kunder genomföra sina transaktioner på egen hand i många år. Självscanning med specialenheter har blivit en vanlig syn i alla de stora butikerna. ICA, Coop och Citygross är tre exempel på kedjor som var tidigt ute med att introducera tekniken i sina större koncept.

Kostnaden har gjort det svårt för små butiker att hänga med. En enda handscanner kan kosta åtskilliga tusenlappar och på toppen av det finns ett dyrt system och en laddanläggning. Det är dessutom svårt att anpassa antalet. För att ingen kund ska bli utan måste butiken optimera för det maximala antalet samtidiga kunder.

Självscanning på kundens mobiltelefon

Nu är det en helt annan tid. Till och med budgettelefonerna har de senaste åren utvecklats med fantastiska kameror. Tekniken har dessutom utvecklats så att det går att köra hela programmet på en webbsida. Det gör till exempel HonestBox. Det betyder att kunden inte behöver ladda ner en app. Istället scannar kunden bara en så kallad QR-kod för att komma igång.

Väl igång kan kunden scanna en streckkod, en QR-kod eller helt enkelt söka och klicka på skärmen. Vilken kundresa som är mest lämplig påverkas av var den används. I en butik med 10 000-tals produkter är streckkoder bäst. Gårdsbutiker kanske hellre väljer att jobba med bilder. Byggbutiken har en del att vinna på att använda QR-koder. Många väljer att kombinera alla varianter.

Tekniken fungerar lika bra för obemannad handel som komplement i bemannade butiker. De kunder som väljer att inte använda tekniken får kortare köer tack vare att andra kunder kör med sina telefoner. Handlaren får en bättre genomströmning och tappar inga kunder som annars skulle bli avskräckta av köerna. Det är ett vinnande koncept för alla parter.

En handfull tusenlappar för att komma igång

Som nämnt tidigare är kostnaden ett av de viktigaste skälen till att titta på Scan&Go. Ofta handlare det om en handfull tusenlappar för att komma igång och hundralappar per månad för att hålla det igång. Det motsvara i många fall kostnaden av en enda handscanner, vars funktion handlaren dessutom måste stå för.

Allt det här sagt är de dedikerade terminalerna ergonomiskt bättre i situationer där kunderna ska handla många varor. Handtaget gör faktiskt skillnad. Ska du scanna mer än en handfull olika varor är det bättre med anpassade enheter framför Scan&Go. Enklast och billigaste är det att i så fall ha snabbkassor. Det håller ner antalet enheter och därmed kostnaden.

Oavsett vilken lösning du väljer kan HonestBox hjälpa dig. Vi gillar Scan&Go men förstår att det finns situationer där andra alternativ är bättre. Framför allt för större butiker kan vår snabbkassa vara ett bättre alternativ än en Scan&Go-lösning. Om du är intresserad, eller bara har frågor – tveka inte att ta kontakt för en diskussion.